Orar: Luni - Vineri : 09:00 - 17:00
Adresa
De ce trebuie să ții cont de iradierea solară?

De ce trebuie să ții cont de iradierea solară atunci cand vrei sa instalezi panouri fotovoltaice? Pentru ca iradierea este unul din factorii cei mai importanti care trebuie luati in considerare, alaturi de tipul acoperisului, unghiul de inclinatie si alte detalii.

Mai jos iti vom explica mai detaliat cum functioneaza aceasta.

Unghiul de iradiere al soarelui asupra panourilor solare se schimbă continuu, odată cu mişcarea de rotaţie a pământului. Acest lucru înseamna că majoritatea razelor solare lovesc panoul solar într-un unghi, conditionand planul de poziţionare a panourilor.

De ce trebuie să ții cont de iradierea solară?

Pentru cresterea iluminarii celulelor, este de dorit ca acestea sa fie orientate astfel incat, razele Soarelui sa cada perpendicular pe ele. De exemplu, pe timpul iernii, un panou plasat orizontal este de doua ori mai putin eficient decat un panou inclinat, astfel incat incidenta radiatiei sa fie perpendiculara pe acesta.

Din punct de vedere teoretic orientarea optimă a panourilor solare este spre sud tocmai pentru a putea utiliza radiaţia solară la maxim, pe întreaga perioadă a zilei.

În sezonul rece, unghiul de iradiaţie este foarte mic. Sistemele folosite pentru suportul de încălzire ar trebui instalate cu un unghi mai mare, de pana la 70 grade. În lunile de vară soarele atinge cel mai ridicat punct (21 iunie), adică la un unghi de 63 de grade pe orizontală. În acest caz ar fi recomandat ca unghiurile colectoarelor sa fie mai mici. Pe timpul verii unghiul optim de înclinaţie este de aproximativ 30 grade.

Întrucat sistemul de energie solară ar trebui să aibă rezultate optime pe parcursul întregului an, unghiul optim pentru preparare ACM ar trebui sa fie 40-45 grade iar pentru pregătirea ACM şi a suportului pentru încălzire să fie 55/60 grade. Unghiul mai ridicat în cazul sistemelor pentru ACM şi încălzire este cu atât mai potrivit cu cât protejează în cazul supraîncălzirii din lunile de vara.

Cum se calculează iradierea solară a panourilor solare?


Trebuie de urmat urmatorii pasi:

1. Puterea panourilor solare x numărul mediu de ore de lumină solară x 75% = numărul zilnic de W pe oră. Ca exemplu, să presupunem că aveți panouri solare de 250 W și că locuiți într-un loc în care aveți 5 ore de soare pe zi.
2. 250 wați x 5 ore x . 75 = 937,5 W/oră zilnici.
3. 937.5 / 1000 = 0.937.

Share This Article
shaded-panels-lowcarbonlivingblog.wordpress.com_
Previous post
Este acoperișul meu prea umbrit pentru a produce energie electrică?
Next post
Cum se calculează producția anuală de energie solară a unui sistem fotovoltaic?
Calculation-Of-The-Solar-Panel-Benefits

Leave A Reply