Orar: Luni - Vineri : 09:00 - 17:00
Adresa
Cum să întreții panourile fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice sunt tot mai des folosite, indiferent daca vorbim despre sisteme fotovoltaice on-grid sau off-grid. Acestea transforma radiatia solara in energie electrica sau in caldura si te ajuta sa faci economii serioase la factura de curent. 

Dupa instalare, acestea trebuie curatate din timp in timp de praf si murdarie pentru a functiona la capacitate maxima. Vestea buna este ca nu e necesar sa apelezi la un specialist pentru asta. Curatarea sistemelor fotovoltaice este o procedura simpla, pe care o poti face chiar tu. 

Totusi, daca panourile solare sunt montate pe casa, e nevoie de multa grija. In caz ca aceasta operatiune ti se pare mult prea periculoasa, e mai bine sa apelezi la cineva cu experienta. 

Cum sa cureti panourile fotovoltaice pas cu pas

  1. Manualul cu instructiuni specifica in general cat de des trebuie curatate panourile. Totusi, arunca din cand in cand o privire la aspectul lor si curata-le daca observi ca e necesar. 
  1. Panourile se incalzesc foarte tare datorita expunerii indelungate la soare, asa ca trebuie sa alegi cu grija ziua sau momentul din zi in care le cureti. Inainte de a le spala, asigura-te ca s-au racit suficient. Perioadele recomandate pentru curatarea panourilor sunt dimineata si seara, cand suprafata lor este mai rece, sau in zilele racoroase. 
  1. Daca panourile nu sunt foarte murdare, un furtun de gradina ar trebui sa indeparteze singur tot praful. Totusi, daca s-a acumulat multa murdarie este necesara o ingrijire mai atenta. 
  1. Tot ce ai nevoie pentru a indeparta mizeria de pe suprafata panourilor solare e apa calda si sapun. Umple o galeata sau o sticla cu apa, adauga sapun ori detergent si inlatura rezidurile cu ajutorul unei carpe moi sau a unui burete. Curata cu miscari blande, delicate, ca sa eviti aparitia zgarieturilor. 
  1. Curata doar partea superioara a panourilor solare. Nu este necesar sa cureti si cablurile aflate dedesubt. 

Vezi, e simplu! Si crede-ne pe cuvant ca efectul va fi maxim! 

Chiar si cei de la Google au facut un experiment pentru a-si da seama exact in ce masura praful si murdaria de pe panourile solare afecteaza cantitatea de caldura si energie produsa. 

Experimentul s-a desfasurat la ferma solara pe care Google o detine in Mountain View, California. Cei de la Google au descoperit ca indepartarea murdariei de pe suprafata panourilor este cea mai eficienta metoda prin care sa cresti volumul de energie produs. Curatarea panourilor solare care au functionat timp de 15 luni a dublat productia de energie electrica.

Acelasi studiu a demonstrat ca ploaia nu curata panourile solare in mod corespunzator. Panourile solare care au fost curatate profesional au avut o productie de electricitate cu 12% mai mare in comparatie cu cele curatate de ploaie.

panourile

Pierzi bani daca amâni spalarea panourilor solare

Daca nu sunt curatate in mod corespunzator, panourile solare pot sa fie cu 15-25% mai putin eficiente, ceea ce inseamna ca vor genera cu 15-25% mai putina electricitate. Pentru a compensa, vei folosi electricitatea produsa de reteaua nationala, ceea ce inseamna o crestere automata la factura de curent. 

Cât de des cureti panourile solare

Am stabilit deja ca indicatii in acest sens apar si in manualul de instructiuni. 

Totusi, ia in considerare si regiunea in care locuiesti. In majoritatea zonelor gradul de poluare creste in perioada iernii. Tocmai de aceea, primavara este cel mai potrivit anotimp pentru a face curatarea anuala. Panourile solare care sunt curatate o data sau de doua ori pe an produc cu 3,5% pana la 5,1% mai multa electricitate comparativ cu panourile neingrijite. 

Daca locuiesti intr-o zona cu un grad foarte ridicat de poluare, de exemplu in apropierea unei fabrici sau a unui aeroport, este necesar sa speli panourile mai des. De asemenea, iarna si toamna e important sa indepartezi frunzele sau urmele de zapada de pe panouri. 

Dupa cum vezi, curatarea panourilor este simpla, rapida si nu difera prea mult de spalatul unui geam obisnuit. Neglijarea acestui aspect inseamna practic bani aruncati pe fereastra, asa ca ai grija de ele.

Daca inca nu ti-ai instalat propriul sistem de panouri solare, e momentul sa faci acest pas. Intra pe site-ul nostru, www.solarsistem.ro si alege sistemul fotovoltaic dorit.

Share This Article
solar-panels-1477987-1280
Previous post
Cum devii prosumator?
Next post
Eficienta panourilor fotovoltaice iarna
Snow-PV-1024x683

Leave A Reply