Orar: Luni - Vineri : 09:00 - 17:00
Adresa
Eficienta panourilor fotovoltaice iarna

Atunci când vorbim de energie solară, ne imaginăm că un astfel de sistem este eficace şi performant doar vara şi primăvara. In realitate, panourile fotovoltaice sunt o investiţie rentabilă în orice sezon.

Chiar şi în timp de iarna panourile fotovoltaice oferă energie rentabilă, funcţionarea lor nedepinzînd numai de razele directe ale soarelui ci de multi alţi factori. Mai mult, sezonul rece, poate aduce beneficii funcţionarii unui sistem fotovoltaic, dacă acesta este instalat de către profesionişti în domeniu.

Mitul soarelui şi cel al frigului
Pentru necunoscători soarele şi căldura sunt « motoarele » funcţionării optime ale unui sistem fotovoltaic. Nimic mai fals. Nici temperatura şi nici razele soarelui nu garantează eficacitatea unui sistem fotovoltaic. Intensitatea luminii, lumina care este prezentă şi în cazul unui cer permanent înnorat este « motorul de funcţionare » .

Sa luăm ca exemplu zone cu o climă preponderent ploioasă, gen Belgia, Anglia sau Germania. Acestea sunt doar căteva dintre ţările în care sistemele fotovoltaice sunt «un mod de viaţă » atât pentru populaţie căt şi pentru zonele industriale, în ciuda faptului că soarele nu este prezent prea des pe cer. Intr-adevar vorbim de o producţie mai redusă de energie în cazul unui climat înnorat, dar în niciun caz de nefuncţionare. Scăderea producţiei de energie electrică pe timp de iarna este doar urmarea zilelor mai scurte şi a luminii filtrate de nori.

Nici căldura nu este un factor determinant al funcţionarii unui sistem fotovoltaic. Există un alt mit care spune că panourile se pot deteriora sau defecta din cauza temperaturilor scăzute. Toate panourile fotovoltaice sunt fabricate din sticlă borosilicată, un material rezistent la ger.

iarna

Avantaje şi dezavantaje ale panourilor fotovoltaice pe timp de iarna

1. Zăpada este şi prieten, dar şi duşman al panourilor fotovoltaice

Efectele negative :un strat prea gros de zăpada depus pe panourile fotovoltaic împiedică lumina să ajungă la celulele solare. Efectele nedorite ale ninsorii pot fi uşor prevenite printr-o instalare corespunzătoare, dar si prin curăţarea panourilor cu o mătura moale sau cu instalatii speciale.

Efecte pozitive : Dacă există zăpadă în jurul panourilor aceasta poate creşte producţia de energie electrică deoarece reflectă lumina.

2. Temperatura

Deşi pare imposibil, iarna se poate mări performanţa unui sistem fotovoltaic, aceasta ajungând sa fie superioară producţiei din sezonul cald. 

Temperaturile scăzute: în cazul unor temperaturi ce depaşesc 25 de grade, panourile fotovoltaice au tendinţa să piardă din eficacitate. In condiţii de iarna, cu o buna poziţionare, lumină suficientă, făra zăpadă depusa pe panouri, producţia de energie electrică poate fi superioara unei zile de vară.

3. Montajul neadecvat al panourilor încă de la instalare

Este extrem de important ca panourile fotovoltaice sa fie instalate de catre profesionişti cu expertiză în domeniu. Poziţionarea şi orientarea corectă a sistemului garantează un randament maxim în sezoanele prietenoase, dar mai ales iarna când poziţia soarelui este diferită şi lumina este puternic filtrată printre nori. Este foarte important ca panourile sa aibă, încă de la instalare, înclinaţia potrivită, adaptată inclusiv condiţiilor de expunere redusă la lumină.

Sfaturi importante pentru a avea un sistem fotovoltaic performant în orice sezon, inclusiv iarna

– Este indicat ca panourile sa fie instalate la un unghi de 40-45 de grade. In aceste condiţii, zăpada va aluneca singură de pe suprafaţa lor şi nu va fi necesară curăţarea manuală decât în caz de îngheţ.

– Panourile fotovoltaice nu se curăţă cu obiecte tăioase sau dure, cu soluţii de dezgheţare pe care le utilizaţi la degivrarea geamurilor şi nici cu sare.

 

Share This Article
Curatare-panouri-solare
Previous post
Cum să întreții panourile fotovoltaice
Next post
Panourile fotovoltaice funcționează în zilele noroase?
zile-innorate-panouri-solare

Leave A Reply