Un panou fotovoltaic este un ansamblu de celule solare care transforma lumina direct in energie electrica. Prin combinarea capacitatii mai multor panouri fotovoltaice, o parte din necesitatea de energie electrica poate fi acoperita. In functie de tipul de panou, energia luminoasa poate fi transformata in energie electrica. Deoarece tehnologia este in continua dezvoltare, la fel si productia de panouri fotovoltaice este in crestere.
Folosind panourile fotovoltaice, puteti transforma lumina soarelui, care este libera si inepuizabila, in energie electrica. Aceasta conversie este realizata datorita materialului din care se fabrica fiecare celula din panoul solar.
Invertorul – un element important al instalatiei fotovoltaice
Un panou are capacitatea de a genera energia directa. Dar, pentru a putea utiliza aceasta energie in locuinta, sau pentru plasarea surplusului pe retea, aceasta trebuie convertita in curent alternativ de 230V. De aceea invertorul are un rol foarte important la nivelul instalatiei. Acela de a integra in circuitul electric energia produsa de panourile fotovoltaice.
Câtă energie electrică produce un panou fotovoltaic?
Cantitatea de energie electrica produsa de un panou fotovoltaic depinde in general de trei aspecte principale:
- Dimensiunea panoului
- Eficienta celulelor solare de la nivelul panoului
- Cantitate de lumina solara
De ce conteaza dimensiunea panoului fotovoltaice?
Celulele solare lucreaza in stransa legatura pentru a genera o cantitate optima de energie. Dimensiunea panoului conteaza atunci cand calculati cat de multa energie electrica poate sa produca un panou. Panourile fotovoltaice si-au pastrat aproximativ aceeasi dimensiune de-a lungul anilor. Totusi, panourile moderne produc mai multa energie decat in trecut, desi nu are nici o legatura cu modificarea dimensiunii panoului. Asta deoarece producatorii de panouri fotovoltaice au dezvoltat timp de deceni modalitati de imbunatatire a eficientei celulelor solare.
Cât de eficiente pot fi panourile fotovoltaice?
Eficienta solara se refera la cantitatea de energie provenita de la soare si apoi transformata in energie electrica. Privind inapoi, in anii 1950, primele celule solare au fost capabile sa preia 6% din energia soarelui ca mai apoi sa fie convertita in energie electrica. In 2012, celulele solare puteau sa transforme 15% din energia provenita de la soare, iar incepand cu 2017, eficienta celulelor solare este aproape de 20%.
Daca se raporteaza eficienta celulelor la dimensiunea panoului, se obtine o cifra numita “rating de putere”. In industria energiei solare, spunem ca un anumit panou este evaluat pentru a produce “X W”.
Care este ratingul de putere pentru un panou fotovoltaic mediu?
Incepand cu 2017, un panou tipic produce aproximativ 265W de energie. Aceasta cantitate poate varia in functie de dimensiunea si eficienta celulelor din panoul pe care il alegeti, existand si panouri care produc 210, 280 sau chiar 320 W.
Panourile cu eficienta crescuta sunt mai costisitoare dar recomandate mai ales daca exista un spatiu restrans de montare pe acoperis.
Stabilirea unui sistem de panouri solare necesar pentru alimentarea locuintei se poate face in primul rand prin luarea in considerare a consumului de energie pe parcursul unui an.
Contactati-ne pentru a va ajuta sa aflati de cate panouri fotovoltaice aveti nevoie pentru a produce cantitatea de energie electrica necesara gospodariei dvs.