Orar: Luni - Vineri : 09:00 - 17:00
Adresa
Baterii (acumulatori) pentru instalatiile fotovoltaice

În acest articol vom vorbi despre ce sunt bateriile pentru instalatiile fotovoltaice si ce trebuie de știut pentru a  face alegerea cea mai potrivita.

În instalațiile fotovoltaice, bateriile solare sunt cele care permit stocarea energiei captate de panourile solare în timpul orelor de producție. Daca exista un surplus care nu se foloseste in consum, bateriile il economisesc pentru a-l putea folosi noaptea, in zilele innorate sau in perioadele in care cererea de energie este mai mare.
O prognoza corecta a nevoilor noastre este foarte importanta pentru a alege puterea corespunzatoare in captarea energiei, astfel incat bateriile sa poata fi reincarcate la maxim frecvent si sa tinem cont ca caracteristicile bancii de baterii sa se adapteze tiparului nostru de utilizare.
Atunci când alegem o baterie trebuie să înțelegem câteva concepte strâns legate cum ar fi: tensiune și amperi, energia stocată, adâncimea și rata de descărcare, durata de viață utilă sau capacitatea de expansiune.

CONCEPTELE DE BAZA ALE BATERIILOR SOLARE

Tensiune și amperi: Aceste denumiri apar de obicei în bateriile solare. Tensiunea este numărul de celule sau borcane pe care le conține bateria și amperi-oră este o măsură a energiei care indică capacitatea energetică a fiecărui borcan.

Energia stocată: pentru a cunoaște energia stocată a unei baterii, tensiunea acesteia trebuie înmulțită cu capacitatea sa în amperi și se măsoară în W-oră. De exemplu, o baterie de 12V 100Ah stochează o energie totală de 1200 W-oră. Această măsurătoare este foarte frecvent întâlnită în bateriile cu litiu.

Adâncimea și viteza de descărcare – Bateriile pot fi cu descărcare lentă, pentru tracțiune, pentru alimentare de urgență, etc. În funcție de aceasta au o rată de descărcare care variază de obicei între 5 și 120 de ore. Acest număr este urmat de un C și indică modul în care a fost obținută capacitatea sa în amperi la o tensiune finală.

De exemplu:
O baterie de 12V și 100Ah în C10 și 1,8V pe celulă la 25º indică faptul că, după 10 ore de descărcare constantă, la o temperatură ambientală de 25º și o tensiune finală de 10,8V, am obținut 100 de amperi de energie din acel tobe.
Aceeași baterie poate oferi mai mulți amperi dacă se descarcă mai ușor pentru un număr mai mare de ore, totul depinde de tipul de utilizare la care se concentrează.

Durata de viata utila: este componenta unei instalatii solare care este cea mai sensibila la utilizare si reprezinta totodata cea mai mare investitie intr-un kit fotovoltaic. Durata sa de viață utilă este măsurată în cicluri de viață, înțelegând un ciclu ca un proces de încărcare și descărcare. Aceasta este reprezentată într-o curbă în fișele tehnice ale bateriei și ne spune câte cicluri de viață estimate vom avea pentru diferite adâncimi de descărcare.

Ceea ce este obișnuit la bateriile cu plumb este să constatăm că, pentru o adâncime de descărcare de 50%, vom avea mai mult sau mai puțin jumătate din cicluri decât dacă de obicei descarcăm doar 30% din capacitatea bateriei. Înseamnă literalmente dublarea duratei de viață utilă a bateriilor. La bateriile cu litiu nu se întâmplă atât de drastic, oferind mai multe cicluri de viață și cu mai puțină sensibilitate dacă descărcarea este la 30 sau 80%.

Extensibilitate: O baterie cu litiu este ușor de extins, deoarece există comunicare și echilibrare între diferitele module care o alcătuiesc. Într-o baterie plumb-acid, uzura cauzată de îmbinarea acumulatorilor în paralel înseamnă reducerea ciclurilor de viață și a capacității totale a acesteia, deoarece bateria cu cele mai slabe performanțe îngreunează funcționarea setului.

instalatiile fotovoltaice

Share This Article
section-bg-02
Previous post
Câtă energie electrică produce un panou fotovoltaic?
Next post
De ce este nevoie de împământare la instalația electrică?
instalarea-de-panouri-solare-in-5-pasi-simpli2

Leave A Reply