Orar: Luni - Vineri : 09:00 - 17:00
Adresa
De ce este nevoie de împământare la instalația electrică?

Cu toții am auzit de termenul de împământare, știm că această componentă este necesară instalației electrice in cadrul unui sistem fotovoltaic, dar mulți nu cunosc exact ceea ce presupune acest lucru.

Din acest motiv, vom încerca, pe parcursul acestui articol, să îți explicăm ce este împământarea, de ce este foarte importantă atât pentru siguranța ta, cât și pentru cea a echipamentelor electrice, de câte tipuri este sau de ce este obligatoriu să apelezi doar la specialiști autorizați pentru a o realiza în cele mai depline condiții de siguranță și confort pentru tine.

Ce este împământarea?

În termeni simpli, împământarea înseamnă legarea la pământ a unui element conductor printr-o cale conductoare. Procesul este realizat prin împământarea părților metalice care nu sunt în mod normal sub tensiune, dar situația se poate modifica în cazul apariției unei defecțiuni. 

Principalul motiv pentru care împământarea instalațiilor electrice joacă un rol foarte important este, așa cum am afirmat și mai sus, siguranța. Ne referim aici atât la siguranța utilizatorilor, cât și la cea a elementelor conectate la rețeaua electrică. În cazul în care toate echipamentele electrice conectate la rețea sunt împământate în mod corect, atunci este sigur că, în cazul unei defecțiuni, nu va exista o tensiune periculoasă pe suprafața carcaselor acestor elemente. 

Procesul de împământare este un element de securitate crucial pentru instalațiile electrice și de aceea trebuie integrat în orice instalație. În toate cazurile în care se folosește împământarea, siguranța și interesul față de viața oamenilor, a clădirilor și a echipamentelor electrice, au prioritate. Un sistem de împământare corect realizat ferește rețeaua de efectele unor scurtcircuite, variații ale tensiunii sau descărcări atmosferice. 

Care este procedura?

Deoarece această lucrare este una care face parte din instalația electrică a casei, și, în mod implicit, trebuie să respecte un normativ specific, este recomandat să o lași în seama unor persoane sau firme specializate și autorizate în domeniu.

În funcție de proiect, dar și de specificul clădirii, se întâlnesc două variante de execuție pentru sistemul de împământare al instalației electrice. Pentru fiecare dintre cele două, îți oferim mai jos câteva detalii cu privire la materialele care se folosesc și metoda de execuție:

  1. Împământare cu placă metalică 

Aceasta poate fi din oțel simplu, oțel galvanizat sau din cupru, în timp ce dimensiunea standard este de 600x600x12 mm. Atunci când se folosește o placă metalică galvanizată, grosimea poate fi de 6 mm, dar dacă dorești să folosești placă din cupru, grosimea poate fi și de 3 mm. 

Placa metalică, indiferent de material, trebuie să fie îngropată în sol la cel puțin 3,5 metri, în poziție verticală. Ea va fi conectată cu punctul dedicat de conectare din firidă prin platbandă metalică galvanizată. Conectarea se face cu șuruburi galvanizate, care se acoperă cu cărbune și sare în straturi succesive. 

Acest tip de execuție se folosește cu precădere în cazul locuințelor de dimensiuni medii sau mici. 

  1. Împământare cu țeavă sau electrozi speciali din oțel galvanizat

La această metodă de execuție se folosește cel mai des țeava galvanizată cu diametru exterior de minim 75 mm. Legătura între țevi se realizează prin platbandă galvanizată, în puncte de sudură, din 3 în 3 metri. În platbande se realizează găuri pentru a fi conectate la firidă.

În general, cea de-a doua metodă este cea mai folosită, astfel că vom arăta, pas cu pas, cum poate fi pusă în practică. Totuși, reiterăm faptul că această lucrare trebuie să fie proiectată și dusă la bun sfârșit doar de către profesioniști!

  • Alegerea locului unde se montează

În apropierea locuinței, de obicei în spatele acesteia.

  • Se aleg electrozii sau țeava

În general, se folosesc fie 3 electrozi din oțel zincat cu lungime de 2 metri, fie o țeavă zincată cu grosimea de 2,5 țoli, cu aceeași lungime.

  • Se marchează punctele de inserție

Se creează, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, forma unui triunghi cu laturi egale. În vârfurile acestui triunghi vor fi bătuți în pământ cei trei electrozi sau cele trei bare, distanța recomandată între aceștia urmând să fie de circa 2 metri.

  • Se sapă un șanț de împământare

împământare

Acesta se sapă pe linia dintre vârfurile triunghiului si trebuie să aibă o adâncime de 1 metru. Mai apoi, electrozii vor fi introduși și bătuți în pământ, iar vârful lor trebuie să rămână la circa 80 de centimetri sub nivelul solului. Acest șanț are rol de a proteja electrozii și platbanda.

  • Se conectează electrozii cu platbanda

Electrozii sunt conectați cu platbanda din oțel zincat prin intermediul sudurii. Platbanda amintită mai devreme trebuie să aibă dimensiunea de 25×4 mm, iar locurile de conectare să fie protejate cu smoală. Capătul platbandei se ridică peste sol și se mulează pe soclul casei până la firida de branșament. Aici este legată de conductorul de împământare al instalației electrice.

  • Se verifică lucrarea

Se fac mai multe teste pentru a se verifica dacă instalația realizată corespunde din punct de vedere electric cu norma de rezistență de 4 Ohmi pentru o priză de pământ.

  • Se finalizează lucrarea

Șanțul se acoperă imediat și se completează cu pământ până la nivelul corespunzător al terenului. Apoi pământul este udat pentru a face posibilă tasarea.

Așa cum am afirmat și mai devreme, execuția în sine trebuie să fie îndeplinită de către specialiști, care asigură atât manopera, cât și materialele necesare. De asemenea, foarte important de reținut este faptul că toate aceste lucrări și determinări tehnice se vor pune în practică doar după o analiză amănunțită a proiectului de instalație electrică furnizat de către o firmă autorizată.

Share This Article
baterii solare
Previous post
Baterii (acumulatori) pentru instalatiile fotovoltaice
Next post
Inovaţie: Panourile fotovoltaice care produc electricitate noaptea
Noile-fotovoltaice-produc-energie-si-noaptea

Leave A Reply